Laia Jané

Colònies, les inesborrables, les màgiques, les trepidants, les de fer pinya, les d’aventura, les d’aprendre, les de por, les de l’amistat i les d’algun disgust… cadascú de nosaltres podria afegir milers d’adjectius per recordar cada una de les colònies viscudes amb la nostra escola.
Les del mar, les del riu, les de la granja escola, les de Joanetes, les de sisè, les dels volcans…
Records conservats, a la meva ment, el meu grup el Croscat, les cabanes per dormir al mig del prat, les de pujar riu amunt i buscar tot allò que es mou per la seva llera. Les colònies de fer botifarres, de fer tamborets i marcs de macramé, de dormir tots i totes en una llitera enorme que ocupava tota la habitació, de fer una caixa de tresors del mar…
Les colònies de tardor i les de la primavera…
Aprendre del mar, dels volcans, del riu, de la vida en una granja, de les peculiaritats de Castellfollit de la Roca…
Records de mestres que ens van acompanyar durant la nostra infantesa, la Rosa, la Maite, el Carles, la Cristina, la Carme, la Lluïsa, l’Adelina, l’Assumpta, la Françoise, la senyora Montserrat, i tots els que en un moment o altre ens van ensenyar i educar.
Jocs de nit i de por, proves i gimcanes terrorífiques, bufar una tràquea de be i passar a la següent prova.
El ball de la última nit, amb el nen o la nena que t’agradava, les cançons de la nostra època, el Boom5 i la Lambada…
El volcà de Santa Margarida i el Croscat, l’estany de Banyoles i la Costa Brava.
Els meus amics i amigues, sempre junts, érem poquets però ben avinguts. Una gran família que es preparava per viure uns dies màgics i divertits.
Segur que cadascú de nosaltres pot recordar, si fa l’esforç, aquells dies passats, aquelles cases de colònies que per uns dies es convertien en la nostra llar… feu l’esforç i proveu de reviure-les… torneu de colònies amb els vostres fills i filles, dormiu en una llitera i poseu-vos dins del sac. Segur que podreu evocar, per uns instants, l’olor i la emoció de tornar a estar a les colònies de Barrufet.
Mas Colltort, Joanetes, Mas Canyamars, Collbató i les coves del Salnitre, Mas la Coromina… i altres racons de Catalunya, tots ben trobats i ben gaudits.
Sol, mar, riu, volcà, pedra, prats, arbres, platja… tot ben regat amb una bona dosi d’amistat.

Laia Jané Quinta del 1979